miercuri, 25 august 2010

Capsuni anul imprejur

Cum ar fi sa savurezi niste capsune toamna sau chiar la inceput de iarna?... si nu simplu cumparate dintr-un supermarket, dar crescute acasa pe pervaz. Cred ca satisfactia ar fi dubla!

Istoria capsunelor a pornit din asta primavara cind au aparut primele fructe cu primele pofte implinite. Ma gindeam ce ar fi daca la balcon printre florile care le am sa mai fie si citeva vazoane cu capsuni. Am strins niste seminte de pe fructe, le-am uscat si le-am pus la scarificare in frigider pe presupusele 3 saptamini si pina la urma astazi le-am sadit! Am mai facut rost si de niste pui cu frunze de la fazenda, care i-am sadit in doua vazoane. Cum vor creste nu stiu dar cred ca va fi o experienta din care voi invata si sper sa ma bucur si de niste fructe.

Sincer sa fiu, totusi pina a le sadi am facut un studiu pe internet cum pot crescute niste capsuni in vazoane. Si daca va ispiteste cumva si pe voi sa incercati atunci vin cu niste informatii care sunt bine de cunoscut pina a porni la treaba. Capsunile sunt de mai multe soiuri, si daca te gindesti sa plantezi niste capusuni in conditii de camera, atunci un soi care face fructe mici sau chiar mai bine niste fragi sunt perfecte pentru conditii de apartament unde intensitatea luminii este mult mai mica de cit cea de afara. Capsunii pot fi propagati din seminte sau plantati prin niste pui gata crescuti din mustati. Puietii se planteaza usor si vor da mai repede in frunzis. Ghiveciul poate fi 10 centimetri latime, si dupa ce dezvolta un sistem radicular pot fi replantate in niste recipiente mai mari. Un sol bine drenat este o conditie necesara pentru cresterea capsunilor. Capsunii sunt vulnerabili diferitor boli fungice, din aceasta cauza solul trebuie sa asigure un drenaj bun pentru scurgerea apei, ca sa nu dezvolte micoze in sol. Un amestec de sol cu compost si ceva nisip este unul perfect pentru capsuni.

Dupa ce capsunii sint plantati, se asigura un regim de lumina corespunzator. Pentru stimularea infloriirii si fructificarii capsunii au nevoie de nu mai putin 5 ore de soare pe zi. Cu alte cuvinte o fereastra orientata spre sud este perfecta pentru a le asigura un regim de lumina corespunzator. Polenizarea florilor se face manual cu o pensula.  Se fertilizeaza cu un ingrasamint bogat in caliu pentru a stimula cresterea fructelor. Inca ceva important!... Capsunii nu iubesc excesul de apa, adica apa din farfurie nu trebuie sa se retina pe mult timp, daca aceasta nu este absorbita de sol timp de zece minute atunci se varsa, solul intre udari tre sa se usuce usor la suprafata. Cam asta!

marți, 17 august 2010

Anthurium - floarea Pasarea Flamingo

Anturiumul este splendind cind infloreste, frunzisul la fel este frumos prin ambundenta acestuia si marimea frunzelor. Florile  mari si rosii acoperite cu strat de ceara daruie un luciu atragator. Istoria anthuriumului in colectia mea a inceput acum doi ani in urma. Am procurat un anturium la reduceri fara inflorescenta, si  nu stiam ce culoare au florile. Anturiumul este de mai multe varietati si culori, de la rosu aprins, la roz si alb. Acum am in colectie trei varietati de anthuriumuri si toți au înflorit. Sincer vorbind am avut nevoie de ceva timp sa inteleg cum acesta se simte bine in conditii de apartament si ce tip de fertilizant are nevoie. La inceput capetele frunzelor se uscau, si unele frunze deveneau galbene, din cauza excesului de apa si de fertilizanti. Pe parcurs am observat ca aceasta planta iubeste o umiditate relativa, si un fertilizant mai diluat, cu o proportie de 10:10:10. O intesitate a luminii este un factor important in cresterea sanatoasa a florii Flamingo, dar nu iubeste raze solare directe, deoarece apar arsuri pe frunze. Acum acestia cresc si se dezvolta bine, le ud mai rar si le administrez o doza diluata de fertilizant o data la doua saptamini. Am incercat sa-l inmultesc si se prinde bine prin butasi... dar tre sa treaca vre-un an sa dea frunzis bogat si sa infloareasca. 

Mai jos gasiti niste sfaturi de ingrijire care m-au ajutat la timpul sau, articolul este preluat de pe www.gradina-online.ro.