miercuri, 30 mai 2012

Plante care purifica aerul

Este bine cunoscut faptul ca plantele convertesc bioxidul de carbon in oxigen. Citeva plante de camera in oficiu sau locuinta dumneavoastra pe linga aspectul estetic care il ofera unui interior vor imbunatati calitatea aerului. Acest fapt este confirmat de un studiu efectuat de NASA.

NASA sustine ca unele plante de camera purifica si filtreaza aerul de particole nocive pentru sanatate, printre care se numara: formaldehida, benzenul si tricloretilena. NASA recomanda in jur la 15 plante de interior care au o capacitate sporita de purificare a aerului. Lista de plante cu poze este prezentata mai jos, dar pina atunci citeva referinte despre sursele principale de poluare a aerului din incaperi cu formadehida si benzen, cit si efectul nociv asupra sanatatii omului.

Formaldehida este prezenta practic in orice incapere. Una din sursele de poluare este mobila confectionata din placi aglomerate, fabricate din rumegus de lemn. Pe linga acesta formaldehida se contine in produse de hirtie prelucrata chimic. Majoritatea detergentilor de uz casnic si adezivilor folositi la constructia incaperilor la fel contin formaldehida. Ceea ce tine de efectul nociv asupra sanatatii, formaldehida irita tesuturile mucoase a ochilor, nasului si a gitului. Aceasta la fel este reactiva cu proteninele umane si poate provoca dermatite ale pielii. Cel mai raspindit sindrom la expunere excesiva cu formaldehida, se manifesta prin iritarea ochilor si durerilor de cap, iar in cazuri mai serioase poate provoaca astm.

Benzenul este un solvent foarte bun care se foloseste la confectionarea multor obiecte de uz casnic, de care ne folosim zi de zi. Benzenul se foloseste la confetionarea plasticului, cauciucului, vopselei, detergentilor si produselor farmaceutice. Benzenul irita puternic pielea si ochii. In testele efectuate pe culturi de bacterii are efect toxic si mutagen. La numeroase contacte cu pielea, provoaca dehidratare, inflamare si dermatite. Inhalarea unei cantitati mari de benzen poate provoaca: dureri de cap, ameteli, slabiciune, euforie, dauneaza ficatului si rinichilor, batai aritmice ale inimii, paralizie sau pierderea cunostintei. Expunerea permanenta sau cronica, chiar la cantitati mici de beznen poate provoca: dureri de cap, pierderea poftei de mincare, nervozitate, dereglari psihologice, boli ale sistemului vascular si a singelui cum sunt - anemie si boli ale maduvei osoase.

Inevitabil apare intrebarea cam cite plante sunt necesare pentru a purifica aerul dintr-o camera, apartament sau officiu, studiile recomanda de a avea o planta cu un frunzis (coroana) de 15 cm la fiecare 9 metri patrati de suprafata. Pe cind alte studii stipuleaza ca numarul de plante se calculeaza per persoana, in jur de 3-5 plante per persoana, drept ca studiile se refera la spatii mari cum ar fi oficiile.

Speciile de plante mentionate de NASA sunt prezentate mai jos, acestea pot fi usor procurate la noi in magazinele specializate de flori de import.

1. Philodendron scandens
2. Philodendron domesticum


3. Dracaena fragrans


4. Hedera helix


5. Chlorophytum comosum6. Dracaena deremensis 


7. Ficus benjamina


8. Epipiremnum aureum


9. Spathiphyllum


11. Philodendron selloum


12. Aglaonema modestum


13. Chamaedorea sefritzii


14. Sansevieria trifasciata 


15. Dracaena marginata


Recent am privit un TED video care face referinta la acest studiu. Prezentatorul, Kamal Meattle locuieste si lucreaza intr-un orash poluat din India, si are probleme respiratorii acute, capacitatea plaminilor dupa cum el mentioneaza era redusa la 70 de procente. Este si normal ca acest om a facut un studiu mai profund pentru asi rezolva problema personala si de a gasi o solutie pentru asi mentine sanatatea. Cred ca acesta este credibil nu mai putin de cit NASA. Respectiv, Kamal sugereaza 3 specii de plante de baza, care ar satisface o purificare buna a aerului. Acestea sunt palmierul care la noi se mai vinde sub marca de Howea Palm, Sanseveria si Epipremnum.12 comentarii:

 1. am si eu multe flori de apartament,fara flori camera este pustie,iarna este mai greu nu au toate suficienta lumina,dar tre patru luni rezista cu multa grije si dragoste...

  RăspundețiȘtergere
 2. Pot primi un link sau orice altă informaţie leagată de studiul realizat de către NASA? Nu de altceva, dar NASA se ocupă cu total altceva decît cu flori.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. NASA se ocupa cu studiul biosferei si a plantelor care produc oxigen , pentru colonizarea si infintarea de biosfere in spatiu si pe alte planete fara atmosfera si fara oxigen.

   Ștergere
 3. Ratza, nu am gasit linkul pentru studiul asta dar incearca sa faci un search la cercetarile care le face NASA - plants research unit... cred ca vei gasi mult mai multe informatii de cit sunt in acest articol.

  http://www.sti.nasa.gov/tto/Spinoff2007/ps_3.html

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 6. sunt insarcinata in aproape 7 luni si am casa plina cu tot felul de flori cand ma apuc de udat si ingrijit imi ia o zi intreaga toata lumea ma pune sa le scot afara si sa scap de ele imi spun ca am sa mor in casa si ca am sa raman fara oxigen e adevarat???????????? eu la flori nu renunt

  RăspundețiȘtergere
 7. Wow! O casa plina de flori asta e o pasiune adevarata! Stiu ce inseamna sa primesti atita satifactie cind ai o casa plina de verdeata, si sa ai grija de flori ca de niste copii fiindca sunt atit de frumoase. Cind iti petreci timpul avind grija de flori, e un moment de relaxare, cit si unul de admiratie. Te inteleg perfect ce inseamna florile pentru tine. Este adevarat faptul ca pe timp de noapte florile consuma oxigen si elibereaza bioxid de carbon. Si daca sunt multe flori in incapere acestea la rindul sau la fel consuma oxigen peste noapte sa raspire si uneori este greu de a dormi intr-o astfel de incapere si pot aparea anemii. In cazul in care incaperea e plina de flori e bine de a deschide ferestrele pe timp de noapte pentru ca aerul sa circule si sa schimbe. Dar pina la urma ar fi bine de a avea un echilibru in numarul de plante care il tinem in incaperi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna. Cum adica produce bioxid de carbon si consuma oxigen? Nu era invers.

   Ștergere
 8. Buna seara,
  am o Spathiphyllum, de fapt erau doua si le-am pus impreuna intr-un ghiveci. Acum moare incet dar sigur. Am pus ghiveciul la soare ,la umbra, am udat-o des, rar,Nu stiu ce sa mai fac,poate ma ajutati cu un sfat sa o salvez.Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna Stella,
   E bine sa replantati plantele in sol nou. Spatifilum iubeste o umeditate sporita, e bine sa le stropiti pe frunze si sa le udati des astfel in cit solul sa fie permanent umed. Tineti plantele la lumina dar nu la raze solare directe, aceasta planta iubeste mai mult umbra si nu soare. Sper sa va fie de ajutor si succes.

   Ștergere
  2. multumesc.
   am sa incerc sa replantez. sper sa o salvez pt.ca e o planta de care se leaga amintiri.

   Ștergere